Kattengedrag en onzindelijkheid

Verschenen in Noorderlicht 47

Terug

Dit is alweer de 6de aflevering van de serie over kattengedrag en deze keer gaat het over het meest voorkomende probleem dat eigenaren tegenkomen als ze met een kat of meerdere katten leven.

Er is een groot verschil tussen  onzindelijkheid en sproeien. In het kort kun je zeggen, dat je iets onzindelijkheid noemt, als een kat zijn urine of uitwerpselen op een andere plaats deponeert dan in de kattenbak (of buiten). Sproeien is het spuiten van urine tegen (meestal) vertikale voorwerpen waarbij een kat zijn staart meestal trillend rechtop houdt. Niet alleen zien deze 2 problemen er heel anders uit, ze worden ook veroorzaakt door hele verschillende problemen. Deze aflevering over kattengedrag bestaat dan ook uit deze twee delen. Voordat ik in ga op onzindelijkheid en sproeien moet ik u er nog op wijzen, dat de allereerste actie die u  uitvoert om mogelijke onzindelijkheid aan te pakken, een bezoekje aan de dierenarts moet zijn. Het is immers zinloos om het gedrag van uw kat te veranderen als het probleem door bijvoorbeeld blaasontsteking wordt veroorzaakt. Alle erkende gedragstherapeuten zullen ook minimaal de uitslag van urineonderzoek van uw kat willen inzien, voordat er een therapiemethode voor uw probleem wordt geadviseerd. 

ONZINDELIJKHEID
Er zijn veel redenen waarom een kat onzindelijk gedrag vertoont, maar deze hebben eigenlijk een grote gemeenschappelijkheid: Er is meestal iets aan de hand met de kattenbak. Ik geef hier een beknopte opsomming van de zaken die mis kunnen zijn. Verder in de tekst ga ik er per onderwerp dieper op in: De katten bak is te klein of vies, het grit is niet goedgekeurd, de bak bevalt niet, het zijn er te weinig, de bak staat op een verkeerde plek of heeft een verkeerde vorm, kortom heeft u een kat (of meerdere) die onzindelijk gedrag vertonen, ga dan eens na of één van de volgende situaties bij u van toepassing zijn. Een kat kan er namelijk wel voor kiezen om een kattenbak niet te gebruiken, maar hij kan niet eindeloos zijn plas ophouden.

SPROEIEN
Sproeien is heel wat anders dan onzindelijkheid, maar het ruikt net zo smerig. In één van de vorige afleveringen (communicatie)  heeft u al kunnen lezen dat katten hun geur op belangrijke plekken in hun territorium kunnen afzetten. Urine sproeien tegen vertikale voorwerpen is voor een kat een normale manier om te zeggen dat hij/zij op een bepaald moment op die plek was. Een kat hiervoor straffen helpt nooit, want hij zou het niet begrijpen. Soms kan het sproeien vreselijke vormen aannemen. Vaak is er dan meer aan de hand dan alleen markeren. U moet dan denken aan een territoriumprobleem. Dit komt voor als er meer poezen in uw huis wonen en ze kunnen het niet al te goed met elkaar vinden. Het komt ook voor dat de kat van de buren tegen uw voordeur sproeit. Wij ruiken dat binnen niet, maar uw kat wel en die is beslist van mening dat de voordeur tot zijn territorium hoort en zal onmiddellijk zijn eigen geur op de voordeur zetten. Het is ook mogelijk dat een kat sproeit als hij angstig is. Het ruiken van zijn eigen urine geeft een vertrouwd gevoel en daarmee is het meteen duidelijk dat sproeien helpt om zich beter te voelen. In veel gevallen zal castratie of sterilisatie helpen, maar niet altijd. Het is overigens een misverstand om te denken dat alleen katers kunnen sproeien, poezen kunnen er ook wat van.
Plekken waar een kat heeft gesproeid of gewoon heeft geplast, kunt u het beste schoonmaken met een middel dat niet te sterk ruikt en eiwitten oplost. De eiwitten uit de urine veroorzaken de penetrante geur. Het beste werkt het als u groene zeep of Biotex groen gebruikt. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen hiervoor in de handel (Ecodor bijv.) waarmee ook goede resultaten worden gehaald. Het voorkomen van een sterke geur is van belang omdat u moet voorkomen, dat de kat over de geur van het schoonmaakmiddel zijn eigen geur gaat zetten.
Als u op de plek die een kat gebruikt om te plassen of te sproeien een bakje met voer of water neerzet, zal de kat het op die plek meestal niet meer doen (concurrerende prikkel).
Natuurlijk zijn er ook huishoudens waar de katten geen  onzindelijkheid of sproeigedrag vertonen. Soms delen meerdere katten heel lief 1 kattenbak met deksel, maar als bovenstaande problemen u bekend voorkomen, dan heeft u vast wel iets aan deze algemene informatie.
Heeft u ernstige problemen met het gedrag van uw kat of vertoont uw kat abnormaal gedrag, neem dan contact op met een gediplomeerd gedragstherapeut voor katten. Probleemgedrag betekent immers meestal dat er iets mis is in de leefomgeving van uw kat en wie wil dat nu niet verbeteren.

In het volgende Noorderlicht verschijnt de laatste aflevering van deze serie over kattengedrag. In die aflevering zullen enkele kleine onderwerpen aan de beurt komen die nog niet behandeld zijn.

 

Terug